Waar een wil is, is geen weg.

 

 

 

 

 

 

 

DAG WEG DAG

Wij ontwikkelde een campagne om een actie die al tien jaar duurde opnieuw leven in te blazen.

Amelisweerd niet geasfalteerd 

De leus uit de jaren tachtig werd tien jaar weer helemaal relevant, toen het kabinet plannen maakte om de Ring Utrecht, A27/A12 te verbreden. Ondanks de nodige protesten en petities werd het plan goedgekeurd, maar Kerngroep Ring Utrecht wist de uitvoer uit te stellen doormiddel van een rechtzaak.

Dit gaf ruimte om op een nieuwe manier een groot publiek in beweging te brengen. 

Bomen, lucht en bereikbaarheid

Een kwestie zoals deze is complex en raakt aan vele thema’s. Niet alléén natuur, maar ook luchtkwaliteit, gezondheid, mobilteit en klimaat. Daarom ontwikkelden we voor deze campagne communicatie en evenementen op al deze thema’s.

We startten we onze campagne met een crowdfunding: Bescherm het Bos, Adopteer een Boom. Meer dan duizend mensen lieten weten de bedreigde bomen van Amelisweerd te willen beschermen en adopteerden een 100 jaar oude eik, een 15 jaar oude iep of een 30 jaar oude es.

Zichtbaarheid door samenwerkingen

Het verzet tegen de verbreding speelde zich lang achter de schermen af, dus we werkten aan zichtbaarheid in de stad. Hiervoor gingen we samenwerken met uiteenlopende partijen en organisaties. Zo organiseerden we lezingen met studenten, verkochten we ansichtkaarten in winkels en restaurants, organiseerden we excursies door Amelisweerd en een diner in een moestuin vlakbij. Verschillende basisscholen en lunchrooms uit Utrecht Oost deden mee aan de tekeningenactie ‘Ik teken voor Schone Lucht’. We organiseerden drie wijkevenementen waarin we kennis en ervaringen uitwisselden over de gevolgen voor de luchtkwaliteit en doorstroming in deze wijken. 

DAG WEG DAG

De campagne werd succesvol afgesloten met de DAG WEG DAG. Een dag waarop Utrecht zich massaal liet zien en horen tegen de verbreding. Maar ook een dag waarop ruimte werd gemaakt voor een lezingenprogramma over duurzame mobiliteit, een debat met lokale en landelijke politici en experts en een pop-up museum waarin we de veranderende tijdsgeest in tekst en beeld lieten zien. 

Colofon

Concept en projectleiding: Cees van den Brink, Eva Bullens en Marijke van Zoelen
Productie en programmering: Cees van den Brink, Eva Bullens, Giel van Dam, John Buitink, Jos Kloppenborg, Marijke van Zoelen en Sanne Bloem.
Grafisch ontwerp Bescherm het Bos: Eva Bullens
Grafisch ontwerp DAG WEG DAG: Vincent van Petten
Fotografie: Liesbeth Paardekooper, Paul van Dorsten, Rob Huibers en Vera Diepeveen

Contact

Collective Practice
Bemuurde Weerd W.Z. 3
3513 BH Utrecht

hello at collectivepractice.org