Selecteer een pagina

Waar een wil is, is geen weg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAG WEG DAG

Het verzet tegen de verbreding van de A27 bij Utrecht is al jaren bezig. In 2018 hielpen wij mee om de actie nieuw leven in te blazen, met het opzetten van een crowdfundcampagne, het organiseren van verschillende evenementen en het uitbreiden van de communicatiekanalen.

Amelisweerd niet geasfalteerd 

De leus uit de jaren tachtig is sinds tien jaar weer helemaal terug, aangezien het vorige kabinet plannen heeft gemaakt om de Ring Utrecht, A27/A12 te verbreden. Ondanks de nodige protesten en petities werd het plan goedgekeurd, maar Kerngroep Ring Utrecht wist de uitvoer uit te stellen doormiddel van een rechtzaak. Dit gaf ons tijd om op een nieuwe manier een groot publiek te informeren over de gevolgen van de verbreding en te activeren om zich hier tegen uit te spreken.

Bescherm het Bos

Actievoeren kost geld. Daarom starten we onze campagne met een crowdfunding: Bescherm het Bos, Adopteer een Boom. Meer dan duizend mensen lieten weten de bedreigde bomen van Amelisweerd te willen beschermen en adopteerden een 100 jaar oude eik, een 15 jaar oude iep of een 30 jaar oude es.

Het geld gebruikte we om mensen samen te brengen. We organiseerden rondleidingen door Amelisweerd, een Bomendiner bij het nabijgelegen Koningshof, lezingen op de Uithof en drie buurtbijeenkomsten in de wijken grenzend aan de snelweg.

Ik teken voor schone lucht

De actie tegen de verbreding was lang onzichtbaar, dus we werkten aan zichtbaarheid in de stad. We verkochten speciaal ontworpen ansichtkaarten en verschillende winkeliers uit Utrecht Oost deden mee aan de tekeningenactie ‘Ik teken voor Schone Lucht’.

Uiteindelijk leidde alle inspanning naar de DAG WEG DAG. Een dag waarop Utrecht massaal de straat op ging om te protesteren tegen de verbreding, maar waar ook veel ruimte werd gemaakt voor een positief geluid: zo organiseerden we een lezingenprogramma over duurzame mobiliteit en organiseerden we een pop-up museum waarin we de veranderende tijdsgeest in tekst en beeld lieten zien. 

Lees meer

www.beschermhetbos.nl

Colofon

Concept: Cees van den Brink, Eva Bullens en Marijke van Zoelen
Productie DAG WEG DAG: Cees van den Brink, Eva Bullens, Giel van Dam, John Buitink, Jos Kloppenborg, Sanne Bloem, Marijke van Zoelen.
Huisstijl ontwikkeling Bescherm het Bos: Eva Bullens
Huisstijl ontwikkeling DAG WEG DAG: Vincent van Petten
Fotografie: Rob Huibers, Vera Diepeveen en Paul van Dorsten

Bekijk hier een paar van onze eerdere projecten

 

Contact

Mail Eva op:

eva at collectivepractice.org

Mis niks

Instagram